Kuchnia

Ciasta, ciasteczka i inne deserki

Tarta truskawkowa z budyniem
Składniki (forma 13×36 cm):

truskawki
liście świeżej mięty do ozdoby

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżki jogurtu greckiego
szczypta soli

Budyń waniliowy:

300 ml mleka
3 żółtek
50 g drobnego cukru
30 g mąki ziemniaczanej
20 g masła
1 łyżka cukru waniliowego

Polecam przygotować domowy budyń waniliowy, ale jeżeli nie macie chęci, czy cierpliwości, możecie zastąpić go zwykłym budyniem waniliowym czy śmietankowym z torebki.
Przygotowanie:
Truskawki i listki mięty opłucz i osusz.
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, żółtko, jogurt grecki oraz zimne masło. Całość posiekaj nożem, następnie zagnieć jednolite ciasto, którym wyłóż dno i boki blaszki do pieczenia tart. Foremkę z ciastem włóż do lodówki na około 30 minut. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto ostudź.
Budyń: Cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy umieść w garnku. Dodaj żółtka masło i mleko, a następnie delikatnie wymieszaj. Całość podgrzewaj na lekkim ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a masa zacznie gęstnieć. Gdy masa zgęstnieje, energicznie mieszając zagotuj budyń.

Masę budyniową przelej na ostudzone ciasto i wyrównaj, na wierzchu ułóż truskawki przepołowione na pół. Aby tarta truskawkowa z budyniem wyglądała dłużej świeżo, polecam owoce i budyń posmarować rozpuszczona galaretką cytrynową albo żelatyną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation