Kuchnia

bez cukru

MangoPapaja: Dietetyczne bananowe ciasto z serem



Składniki na formę keksową o długości 30 cm:

• 5 dojrzałych bananów


• 120 gram mąki orkiszowej typ 2000


• 30 gram mąki kokosowej EKO


• 2 jaja


• 200 gram twarogu, u mnie chudy


• 50 gram żurawiny suszonej


• 50 gram orzechów włoskich


• 3-4 łyżki miodu


• 4 łyżeczki stewii


• 3 łyżki oleju kokosowego


• 1 łyżeczka sody oczyszczonej




W jednej misce rozgniatamy banany na papkę, dodajemy 2 łyżeczki stweii oraz miód i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę orkiszową i kokosową wraz z sodą. Do bananów dodajemy jedno jajko, (płynny/rozpuszczony) olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy włoskie oraz mąki z sodą. Całość dokładnie mieszamy. Do mieseczki po mące wkładamy twaróg, jajo oraz dodajemy dwie łyżeczki stweii i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej 2/3 masy bananowe, następnie wlewamy masę twarogową a nią resztę masy bananowej. Teraz przecinamy ciasto wzdłuż aby powstało charakterystyczne pęknięcie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut (góra/dół). Po tym czasie ciasto powinno chwilę odpocząć, łatwiej będzie się kroiło. My natomiast zjedliśmy jeszcze ciepłe, było pyszne!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation