Kuchnia

Jedzenie

moje pasje: Pieczony kalafior by Jamie Oliver

Składniki:
1 duży lub dwa małe kalafiory
4 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
1/2 lub 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1/2 pęczka świeżego
3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blachy
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku lub 1/4 łyżeczki młotkowanego z kolendrą
1 cytryna (sok i otarta skórka)
6 łyżek wiśniówki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
słodka papryka do oprószenia
1 puszka pomidorów śliwkowych (400g)
przyprawa warzywna (klik)
50g płatków migdałów


Piekarnik rozgrzać do temp. 180-190 stopni.
Kalafiory umyć i obrać z liści (duży przekroić na pół, mniejsze mogą zostać w całości).
Paprykę, czosnek, tymianek, sól, pieprz i oliwę utrzeć w moździerzu. Pastą dokładnie natrzeć kalafiora. Skropić sokiem z cytryny oraz wiśniówką. Wstawić do piekarnika i piec ok 60-70 minut na złoto (w zależności od wielkości). Początkowo pod przykryciem, a w połowie pieczenia bez.
Po tym czasie wyjąć, dodać pomidory z puszki (doprawione lekko przyprawą warzywną). Całość posypać skórką cytryny i wstawić na kolejne 15 minut. Kalafior powinien być pięknie upieczony na złoto i mięciuteńki.
W ostatnim momencie pieczenia się kalafiora uprażyć na patelni na złoto płatki migdałów. Gotowego kalafiora podawać posypanego płatkami migdałów i świeżymi listkami tymianku. Podawać np z ryżem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation