Kuchnia

Fit

Składniki na 6 sztuk:
600 g. ziemniaków
1 jajko
ok. 3 pełnych łyżek mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Do obłożenia:
wędzony łosoś
świeży koperek
cukinia
kiełbasa
cebula
suszone pomidory świeża lub suszona bazylia
Dodatkowo:
olej do smażenia cebuli i do posmarowania papieru
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, po czym dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Pozwalam im ostygnąć, przekładam do miski, wyrównuję powierzchnię. Wyjmuję 1/3 część ziemniaków, w to miejsce wsypuję mąkę (ma wypełnić miejsce po ziemniakach). Z powrotem dokładam odłożone ziemniaki, wbijam jajko, doprawiam solą i pieprzem i krótko mieszam - do połączenia składników. Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia, smaruję ją olejem. Łyżką wykładam 6 porcji masy ziemniaczanej (spłaszczone kule).
Cebule smażę do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, lekko ją solę. Układam na 2 przygotowanych porcjach masy ziemniaczanej, a na cebuli układam plastry kiełbasy. Kolejne 2 porcje obkładam łososiem i posypuję koperkiem (dodatkowo potem świeżym ozdabiam po upieczeniu), łososia przykrywam plasterkami cukinii; ostatnie 2 porcje masy przykrywam posiekanymi suszonym pomidorami i oprószam bazylią. Blachę wstawiam na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Gotowe placuszki powinny być zarumienione i podpieczone od spodu (czas może zależeć od piekarnika).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation