Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

wspaniały deser z Albanii - potrójnie mleczny

Składniki:
6 jaj
300g cukru
2 op cukru waniliowego
proszek do pieczenia
400 g mąki
500 ml śmietanki kremówki
2 l mleka
300 gr mleka w proszku lub mleka skondensowanego
polewa karmelowa lub płynny karmel
Sposób przyrządzenia:
Oddziel białka od żółtek. Ubijamy białka z cukrem i dodajemy żółtka. Dodajemy cukier waniliowy oraz delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przelać masę na blachę i piec w temperaturze 220 stopni ok 30 minut.
Miksujemy 3 mleka i schładzamy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu go zaczynamy nasączać je mieszanką. Najwygodniej jest je podzielić na kwadraty i każdy nakłuć wykałaczką. Nasączone wkładamy do lodówki. Można zostawić trochę mlecznej mieszanki i polać ciasto raz jeszcze po jakimś czasie. Na koniec pokrywamy płynnym karmelem. Podajemy mocno schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation