DIY - zrób to sam

kolekcja Violl

Bezglutenowe pierogi z mięsem (ciasto zaparzane)

Składniki (na ok. 40 szt. –niewielkich):
- na ciasto:
250 g mąki gryczanej,
30 g mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
szczypta soli,
250 ml wody,
ew. dodatkowa mąka gryczana do podsypania.

- na farsz:
300 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe),
1 cebula,
sól, pieprz, rozgniecione ziarenka kolendry, papryka wędzona do smaku,
½ szkl. wody lub bulionu warzywnego.

Dodatkowo: osolona woda do ugotowania pierogów.

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Mięso mielimy (nie kupuję gotowego mielonego). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso. Smażymy mieszając. Przyprawiamy do smaku i dodajemy wodę lub bulion. Dobrze mieszamy.

Teraz czas na ciasto. Wodę zagotowujemy z olejem. Powoli wsypujemy 120 g mąki gryczanej, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Dodajemy sól. Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia. Po tym czasie przekładamy na stolnicę. Wbijamy jajko. Dodajemy pozostałą mąkę gryczaną oraz ziemniaczaną. Mieszamy np. widelcem, a następnie zagniatamy rękoma na gładkie ciasto. Dzielimy na 3-4 kawałki. Jeden zostawiamy na stolnicy, a pozostałe zawijamy w folię, żeby ciasto nie obeschło. Cienko rozwałkowujemy ciasto na ok. 2 mm. Wycinamy kółka. Napełniamy farszem mięsnym i zlepiamy pierogi. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło można stolnicę posypać odrobiną mąki, ale niedużo, bo ciasto stanie się zbyt suche. Ja użyłam silikonowej stolnicy i wałka. Można też podobno przykryć ciasto folią spożywczą i przez z nią wałkować. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie (wrzucamy na wrzątek), od wypłynięcia ok. 2 minut (u mnie wypływały natychmiast). Dłużej gotowane ciasto staje się zbyt wodniste. Podajemy od razu, można też podsmażyć. Jeśli chcemy przechować je do następnego dnia, smarujemy olejem (np. pędzelkiem), gdyż lubią się kleić. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation