Kuchnia

Kuchnia

Jabłecznik z budyniem

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maki krupczatki
2 jajka
16 g cukru waniliowego
¾ szklanki cukru pudru (daję odrobinę mniej)
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
Ugotować te dwa budynie na litrze mleka.
Ponadto:
1 ½ kg jabłek
cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
Z podanych składników wszystko razem połączyć, by powstało jednolite ciasto. Następnie podzielić go na dwie równe części.
Jabłka pokroić w drobne, cienkie talarki, można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ja do tego ciasta użyłam teraz swoje jabłka ze słoika litrowego ;).
Blaszkę o wymiarach (24 x 40 cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Teraz równomiernie na spód blachy dać jedną część ciasta, ponasuwać widelcem, na to wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłka wylać gorący budyń, chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę drugą część ciasta, dobrze ponasuwać widelcem.
Piec około 50 minut w 190 – 200 st. C. Po upieczeniu, kiedy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem. Pamiętać by kroić go jak będzie już całkiem zimne
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation