Kuchnia

Kuchnia

SERNIKOBROWNIE Z LEKKIM MUSEM TRUSKAWKOWYM

SPÓD BROWNIE
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady
2 jajka
90 g mąki (dowolnej, użyłam jaglanej)
MASA SEROWA
500 g zmielonego twarogu
1 budyń waniliowy (proszek)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
MUS TRUSKAWKOWY
2 galaretki truskawkowe
300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
100 g jogurtu greckiego

MUS TRUSKAWKOWY
Zagotować 400 ml wody na galaretkę, odstawić z ognia, wsypać proszek i odczekać kilka minut. Następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Świeże truskawki pokroić na plasterki, włożyć do czystego rondelka i gotować na większym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać i będą otoczone gęstym sosem. Truskawki mrożone rozmrozić w rondelku, zagotować, gotować ok. 3 minuty, rozdrobnić blenderem niezbyt dokładnie.
Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić (można wstawić do lodówki aby było szybciej). Gdy galaretka będzie już zimna dodać do niej jogurt i wymieszać.
SPÓD BROWNIE
Małą kwadratową foremkę o boku 20 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wysmarować (dużo) masłem. Piekarnik nagrzać do 160 st. C.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztopić mieszając. Odstawić z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować krótko na gładką masę. Dodać mąkę (najlepiej przesiać ją bezpośrednio przez sitko) i krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 19 minut, wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
MASA SEROWA
Zmiksować twaróg z budyniem (w proszku) i cukrem, do połączenia się składników. Dodać jajko i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć na spód brownie, i piec przez ok. 20 - 25 minut do zastygnięcia masy serowej. Wyjąć i ostudzić.
Teraz wyłożyć boki papierem. Na ostudzoną masę serową wyłożyć tężejący mus truskawkowy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godziny lub na całą noc). Pokroić na porcje i udekorować połówką truskawki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation