Design

Easter

Paszteciki wielkanocne z jajkiem i porami

Ciasto półkruche:

250 g mąka pszenna
80 g masło
1 jajko
70 ml śmietana kwaśna
przyprawy: sól, gałka muszkatołowa

Farsz:

4 jajka
150 g pora zielonego
30 ml śmietanki
25 g bułki tartej
1 ząbek czosnku
40 g masła
po 2 gałązki koperku i natki pietruszki

Dekoracja pasztecików:
1 jajko
ziarna kminku

Przygotuj ciasto:
mąkę przesiej, dodaj sól i gałkę muszkatołową.
Następnie dodaj miękkie masło. Rozetrzyj je dokładnie z mąką.
Usyp kopczyk, a w środku zrób zagłębienie.
Wbij jajko i wlej śmietanę.
Zarób elastyczne ciasto.
Uformuj kulkę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki najlepiej na 12 godzin.

Przygotuj farsz:
jajka umyj i wstaw do gotowania w rondelku z łyżką soli.
Gotuj na twardo przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Ugotowane jajka przelej zimną wodą i obierz ze skorupki.

Pora przetnij na pół wzdłuż i umyj z piasku.
Odłóż jedną łodygę do dekoracji.
Resztę pokrój na paski.
Czosnek obierz i posiekaj.
Rozgrzej patelnię z masłem i podsmaż pora wraz czosnkiem.
Przypraw solą i pieprzem.
Następnie przełóż do miski.
Wlej śmietankę oraz wsyp bułkę tartą. Koperek i natkę posiekaj i dodaj do farszu.

Trzy ugotowane jajka pokrój w kostkę średniej wielkości i wymieszaj z porem i przyprawami. Czwarte jajko odłóż do dekoracji.

Wyjmij ciasto z lodówki, uformuj prostokąt i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm.
Przekrój płat ciasta wzdłuż na dwie połowy.
Na brzeg jednej części nałóż połowę farszu.
Zawiń ciasto tak, by zakryło nadzienie. Lekko dociśnij brzegi ciasta.
Następnie pokrój nożem paszteciki o długości ok. 5 cm.
Podobnie przygotuj paszteciki z drugiego ciasta.

Gotowe paszteciki ułóż na blachę wyłożoną wcześniej pergaminem. Rozkłóć jajko pędzelkiem i posmaruj każdą sztukę z wierzchu i boków. Na końcu posyp ziarnami kminku.

Paszteciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 20 minut. Upieczone przełóż od razu na półmisek.

Z łodygi pora wytnij dekoracyjne pióro i połóż zakrzywione na pasztecikach.

Jajko przekrój na pół i połóż obok pora. Dodatkowo możesz je wzbogacić kleksem majonezu i gałązką koperku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation