Kuchnia

Bezglutenowo

Pudding bananowy
125 g mąki
240 ml mleka - ja dałam pół na pół mleko z maślanką
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 średnie banany

na polewę:
1/3 szkl cukru
1/3 szkl wody
1 łyżka golden syrup ( lub miodu)


Piekarnik nagrzać do 180 st.
Banany utrzeć blenderem z mlekiem i maślanką. Dodać przesianą mąkę, rozpuszczone masło, rozmącone jajko, cukier, sól i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać.
Masę przelać do 1 dużej formy ( Patricia zaleca taką o pojemności 2l ) lub 6 małych foremek ( ja tak zrobiłam).
Piec 30 minut. Po tym czasie polać wierzch deseru syropem.
Piec jeszcze 10 minut.

Podawać ciepłe, z bitą śmietaną lub lodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation