Kuchnia

Torty i Torciki

Walentynkowy tort

Składniki:
Ciasto:

150 g (15 łyżek) maku
100 g masła
150 g (9 łyżek) cukru
1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
6 jajek
70 g zmielonych migdałów
20 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Do dekoracji:

2 Polewy gotowe białe Dr. Oetkera
1 Lukier gotowy różowy Dr. Oetkera
Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować na małym ogniu 25 minut, dobrze odsączyć. Wystudzony mak zemleć na drobnym sicie. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, mak, zmielone migdały aromat i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do formy o średnicy 24 cm. Piec 60–70 minut.
Piekarnik gazowy: temp. 150^(o)C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 150^(o)C (powinien być podgrzany)
Ciasto wystudzić w formie, wyłożyć na drewnianą deskę, oderwać papier, ciasto przekroić poziomo na dwie części. Z papieru wyciąć szablon w kształcie serca. Szablon położyć na górę ciasta, wycinając ostrym nożem serce. Dolne serduszko posmarować dżemem, nałożyć drugie serce. Polewy białe rozpuścić w kąpieli wodnej. Z pierwszej polewy posmarować dokładnie całe ciasto. Z drugiej polewy wycisnąć kontury kwiatków. Płatki kwiatów wypełnić rozpuszczonym w kąpieli wodnej lukrem różowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation