Kuchnia

mazurki

Mazurek Wielkanocny

Składniki na ciasto:

250 g mąki
180 g masła
1 żółtko
4-5 łyżek zimnej wody
sól

Składniki na masę:

100 g mleka w proszku
50 g cukru pudru
100 g masła /roztopionego/
1 cukier waniliowy
100 ml wrzącej wody
100 g gorzkiej czekolady /roztopionej/

Składniki na krem:

200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka wanilii
żółty barwnik spożywczy

Dodatkowo:

masa marcepanowa
ozdobne kwiatki lukrowe

Wykonanie:

Mąkę przesiać z solą dodać masło, posiekać, następnie dodać żółtko i wodę, wszystko dobrze wyrobić. Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do formy prostokątnej, wysmarowanej tłuszczem, nakłuć widelcem i piec w temp. 200 st. C przez 20 minut.
Mleko w proszku, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać wrzącą wodę i dobrze zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodać roztopione masło i czekoladę, wszystko dobrze połączyć.
Masę gorącą przelać na upieczony spód, pozostawić na 2 godziny do całkowitego zastygnięcia.
Masło z cukrem i wanilią zmiksować, dodać żółty barwnik, przełożyć do szprycy lub rękawa i ozdobić boki ciasta, wykonać cienkie paseczki z masy marcepanowej i ułożyć w kostkę.
Całość udekorować gotowymi kwiatkami z płatków lub lukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation