Kuchnia

palce lizac

Sernik gotowany z galaretką i malinami
Składniki:

1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być dobrej jakości wiaderkowy, polecam ser z Piątnicy)
3 jajka
170 g masła
200 mleka
2 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru

ponadto:

300 g malin mrożonych (w sezonie oczywiście świeżych)
2 galaretki malinowe
ok. 160 g herbatników




Sposób przygotowania:

Masa serowa:

Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.



Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. Na tym etapie masa robi się rzadsza.



2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraźnie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu. Odstawić na bok i nieco wystudzić.

Na dnie formy o wymiarach 24 x 30 cm ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć na nie połowę masy serowej. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, a na nią wyłożyć pozostałą część masy. Ciasto schłodzić w lodówce.

Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku. Maliny (bez rozmrażania) ułożyć serniku. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawic do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation