Kuchnia

ciasta

Jaglany Mus z frużeliną truskawkową

Składniki :

( na 3 - 4 porcje )

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki mleka

1 szklanka wody

ziarenka z połowy laski wanilii

pół szklanki mleka

2 łyżki cukru pudru



Frużelina truskawkowa :

2 szklanki truskawek ( świeżych lub mrożonych )

1 łyżka cukru

2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

pół szklanki zimnej wody



Sposób przygotowania :

Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie a następnie przelewamy wrzątkiem ( pozbywamy się w ten sposób goryczki ) . Kaszę przesypujemy do garnuszka i zalewamy 2 szklankami mleka i 1 szklanką wody . Z połowy laski wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy je do kaszy . Wstawiamy całość na gaz i gotujemy na małym ogniu , mieszając od czasu do czasu . Gotujemy kaszę ok. 15-20 minut , do miękkości . Odstawiamy do przestudzenia .

Przestudzoną , ugotowaną kaszę blenderem ucieramy na gładką masę dolewając po trochu mleka , słodzimy . Gotowy mus jaglany przekładamy do pucharków .

Truskawki przekładamy do garnuszka z grubym dnem i dolewamy 2 łyżki wody . Gotujemy do czasu aż truskawki się rozpadną . Dodajemy cukier i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie . Gotujemy jeszcze kilka chwil i odstawiamy do wystudzenia .

Na mus jaglany nakładamy przygotowaną frużelinę truskawkową . Deser schładzamy przed podaniem .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation