Kuchnia

Rozkoszne wypieki

Tort śmietankowo-czekoladowy

Składniki:

Ciasto
3 jajka
70 g mąki pszennej
10 g mąki kukurydzianej
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
cukier waniliowy

Krem
750 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki alkoholu
2 łyżki suszonej żurawiny
100 g czekolady

Jajka ubijamy z 2 łyżkami wrzątku. Dodajemy cukier waniliowy i cukier zwykły i ubijamy nadal. Stopniowo wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ciasto miksujemy na najmniejszych obrotach. Dzielimy masę na dwie porcje, do jednej dosypujemy kakao. Okrągłą blachę (średnica ok. 20 cm) wykładamy papierem i pieczemy pierwsze ciasto w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut. Z ciastem kakaowym robimy to samo. Oba placki pozostawiamy do ostygnięcia.
Żurawinę namaczamy w alkoholu i kilku łyżkach wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Odkładamy 1/3 śmietany, do reszty dodajemy sok z cytryny i żurawinę, kilka zostawiamy do ozdoby. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do pozostałej śmietany. Dokładnie mieszamy.
Ciemny biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy śmietanę z żurawiną i przykrywamy jasnym biszkoptem. Połową ciemnej masy smarujemy tort z wierzchu i na bokach, pozostałą masę przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy tort. Ozdabiamy pozostałą żurawiną. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation