Kuchnia

Rozkoszne wypieki

Ciasto Monte z bananami
Składniki: (na formę o wymiarach 24 x 24 cm)

herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk
500 g serka mascarpone
150 ml śmietanki 30%
4 łyżki kremu typu Nutella
garść orzechów włoskich
2 banany


Sposób wykonania:

Serek mascarpone i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone. Nutellę wstawić na godzinę do lodówki. Orzechy podprażyć na suchej patelni i dosyć drobno posiekać.

W misie miksera umieścić 375 g serka mascarpone, śmietankę i 2 łyżki Nutelli. Całość zmiksować do powstania jednolitego, dosyć puszystego kremu. Masę przełożyć do innego naczynia i odstawić na bok.

W tej samej misie umieścić 125 g serka mascarpone i 2 łyżki Nutelli. Zmiksować do powstania gładkiej masy. Dodać posiekane orzechy. Wymieszać.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze, ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 2/3 kremu bez orzechów. Banany pokroić w grubsze plastry (można lekko skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały zbyt szybko). Ułożyć je na kremie i lekko powciskać. Przykryć warstwą herbatników. Wyłożyć krem z orzechami i równomiernie rozsmarować. Ułożyć ostatnią warstwę ciastek i wyłożyć pozostały krem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić kleksami roztopionej czekolady.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation