Kuchnia

Nasza porcelana u innych

ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami

składniki na biszkopt kakaowy:
135 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao
5 jajek
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki.

składniki na krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
200 ml gorącej wody
dodatkowo:
świeże truskawki
świeże listki mięty
polewa czekoladowa



wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek chwilkę miksujemy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Do rozmiksowanego serka dodajemy ubitą śmietankę z galaretko i chwilkę miksujemy, dosłownie tylko do połączenia się składników. Opcjonalnie do masy możemy dodać kilka pokrojonych truskawek.

W tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Całość schładzamy w lodówce przez min. 3 godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation