Kuchnia

przepisy

              Mirabelkowy blog: Polędwiczki w sosie grzybowym

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM GRZYBOWYM
(przepis na 4 porcje)

500 g polędwiczek wieprzowych,
1 cebula,
250 g świeżych lub mrożonych podgrzybków,
400 g bulionu drobiowego,
sól i pieprz,
mąka do obtoczenia mięsa +1 łyżka do zagęszczenia sosu,
olej do smażenia,
posiekana natka pietruszki do posypania


Cebulę posiekać. Grzyby starannie oczyścić i pokroić w grubą kostkę.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na grube plastry. Każdy plaster delikatnie rozklepać dłonią, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i krótko obsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor. Obsmażone z wierzchu mięso przełożyć na osobny talerz i odstawić.
Na patelnię wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać grzyby , zmniejszyć ogień i dusić kolejne 2-3 minuty. Wlać bulion, włożyć z powrotem mięso i dusić pod przykryciem 20 minut.
1 łyżkę mąki wymieszać z ze śmietanką i kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać na patelnię i dokładnie wymieszać i gotować chwilę, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypane natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation