Kuchnia

przepisy

rondel: Szybkie gołąbki bez zawijania

Składniki:
500g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
pół białej kapusty najlepiej młodej ale ze starej też wychodzą dobre
1 jajko
5 łyżek kaszy manny
mielona słodka i ostra papryka
czosnek
sól, pieprz, maggi (do smaku)
koncentrat pomidorowy
2 kostki rosołowe
1 litr wody
mąka do obtoczenia

Przygotowanie:

Połowę kapusty ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno szatkujemy. Mięso mielone dajemy do miski, dodajemy kapustę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i maggi. Dodajemy kaszę manną i jajka - mieszamy ponownie (nie pomijajcie kaszy, dzięki niej gołąbki się nie rozpadają!). W zwilżonych wodą dłoniach z powstałej masy formujemy owalne kule tworząc jakby gołąbki.
Uformowane gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Podsmażone zalewamy litrem gorącej przegotowanej wody, dodajemy dwie kostki rosołowe i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 min. (jeśli robimy z młodej kapusty wystarczy gotować 25-30 min) Pod koniec gotowania można dodać śmietanę. Podajemy z ziemniakami, kaszą, surówką lub wcinamy same :-) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation