Kuchnia

ciasteczka, batoniki

WAFLE Z MLEKIEM W PROSZKU

SKŁADNIKI NA MASĘ:

250 g masła lub margaryny
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka w proszku, pełnego
50 g gorzkiej czekolady
ok. 1/2 szklanki zmielonych orzechów ziemnych
ok. 1/2 szklanki zmielonych herbatników
DODATKOWO:

2 płaty wafli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Masło, mleko, cukier oraz czekoladę przekładamy do rondelka o grubym dnie. Podgrzewamy, aż składniki się ze sobą połączą. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku w kilku porcjach. Po dodaniu dokładnie miksujemy lub mieszamy szybko trzepaczką. Na koniec wsypujemy orzechy oraz herbatniki i mieszamy do połączenia. Masę wykładamy na wafel i rozprowadzamy równomiernie zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Przykrywamy drugim waflem i lekko dociskamy. Owijamy dokładnie folią aluminiowa i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation