Kuchnia

ciasteczka, batoniki

Rożki budyniowe lub orzechowe

Z jednego przepisu można zrobić rożki orzechowe lub migdałowe. Doskonałe do herbatki, dla dzieci lub na świąteczne uroczystości :-).

Składniki na około 30 rożków:

220 g mąki pszennej
120 g masła, w temperaturze pokojowej
80 g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości 50 g)
2 żółtka
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Z ciasta odrywać kawałki, wałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.

Układać na blaszce posmarowanej masłem i oprószonej mąką, następnie schłodzić w lodówce przez 15 minut przed pieczeniem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation