Kuchnia

Żarełko

Kurczak w sosie miodowo musztardowym
2 piersi kurczaka
150 g boczku
2 łyżki miodu
3 łyżeczki ostrej musztardy z gorczycą
2 łyżki śmietany 30%
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
ćwiartka czerwonej papryki
troszkę natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek


W miseczce łączymy miód z musztardą, oliwą, doprawiamy proszkowanym czosnkiem. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do miodu. Na patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paseczki boczek, następnie przekładamy go do miseczki. Na tej samej patelni smażymy kurczaka w miodzie. W szklance rozrabiamy skrobię z wodą. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kurczaka. Smażymy przez 3 minuty, dodajemy skrobię, boczek, mleko i śmietanę, mieszamy wszystko, doprawiamy pieprzem, kurkumą i gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje do odpowiadającej nam konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę i smażymy jeszcze przez kilka sekund. Najlepiej podawać z makaronem penne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation