Kuchnia

słodkości

Ciasto makowe z masą kokosową

SKŁADNIKI:
7 jajek
210g cukru
7 łyżek suchego maku
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA KOKOSOWA:
1l mleka (u mnie 2%)
3/4 szklanki cukru
5-6 łyżek likieru Malibu lub innego likieru kokosowego np. Likier kokosowy w moim wydaniu*
15 łyżek kaszy manny**
4 łyżki wiórków kokosowych
100g masła


POLEWA CZEKOLADOWA:
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
3 łyżki mleka

*ja użyłam likieru własnej roboty
** użyłam kaszy błyskawicznej z semoliną

PROSTOKĄTNA DUŻA BLASZKA

1. Jajka ubijamy stopniowo dodając cukier na puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce mąki z proszkiem i miksujemy na niskich obrotach miksera. Wsypujemy mak. Mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy. Wygładzamy i pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 30 minut. Bez termooobiegu 180 stopni - 35 minut.
Po upieczeniu studzimy i przekrawamy wszerz na pół, by powstały dwa blaty.


2.Mleko gotujemy i wsypujemy powoli cukier, mieszamy, a następnie do mleka stopniowo wsypujemy kaszę, dokładnie i energicznie mieszamy by powstała gładka masa. Czekamy, aż zgęstnieje. Cały czas mieszamy.
Do gorącej masy dodajemy masło, mieszamy i wsypujemy i wiórki kokosowe, mieszamy, a następnie dolewamy likier kokosowy.
Wylewamy gorącą masę na 1 blat ciasta, a następnie przykrywamy drugim blatem.


3.W kąpieli wodnej, czyli nad parującym garnkiem z wodą rozpuszczamy połamaną czekoladę, dodajemy masło, mleko i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Wierzch ciasta możemy, ale nie musimy posypać wiórkami kokosowymi.

Moja propozycja: Dolny blat możecie skropić likierem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne i zyska na smaku.

Ciasto przechowujemy w lodówce lub w innym bardzo chłodnym miejscu. Najlepiej by tężało całą noc, dzięki czemu lepiej się kroi.

Bon Appétit!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation