Inne

sałatki

WIELKANOCNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Składniki:
5 jajek
50 dag ogórków kiszonych
35 dag matiasów w oleju (z tacki)
1 puszka czerwonej fasolki
15 dag żółtego sera
pęczek zielonej cebuli
pęczek rzodkiewki
Sos chrzanowy:
3 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu ze słoika
1 łyżka śmietany 18%
Do dekoracji:
koperek
Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo (najlepiej w wodzie z dodatkiem łupin z cebuli), ostudzić i obrać. Osobno zetrzeć białka i żółtka na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Matiasy opłukać z oleju, zalać zimną wodą i pozostawić w niej na około 60 minut. Następnie opłukać i pokroić w 1 cm paski. Czerwoną fasolkę osączyć z zlewy. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulki i ich zielone piórka opłukać i pokroić. Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do miseczki przełożyć majonez, chrzan i śmietanę. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Przygotowane składniki układać w przezroczystej misce w następującej kolejności: białka jajek, ogórki kiszone, matiasy, połowę sosu chrzanowego, czerwoną fasolkę, żółty ser, zieloną cebulkę i pozostały sos chrzanowy. Na górze sałatki, przy ściance miski rozłożyć rzodkiewkę, tworząc kółko. Natomiast w środku rozłożyć żółtka jajek. Sałatkę udekorować koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation