Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Canolli Siciliani

Składniki
gotowe rurki cannoli
1 kg ricotty
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
100g posiekanych owoców kandyzowanych
garść rozgniecionych orzechów pistacjowych
225g czekolady plus 225g czekolady do dekoracji

Przygotowanie
Ricottę ubić z cukrem pudrem w robocie kuchennym, wlać ekstrakt wanilii, wymieszać. Przełożyć do miski, dodać samodzielnie posiekane, włoskie owoce kandyzowane. Pokruszyć orzechy pistacjowe i dosypać do masy. Wymieszać. Pokruszyć czekoladę, dodać do masy, wymieszać. Tacę wyłożyć pergaminem. Napełniać rurki masą i układać na tacy. Nad rondlem z wrzątkiem roztopić drugą porcję czekolady. Na tacy położyć metalową kratkę. Rurki napełnione masą zanurzać w czekoladzie. Strząsać nadmiar i odkładać na kratkę. Zostawiać na kwadrans, żeby czekolada stwardniała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation