Kuchnia

WYPIEKI

Ciasto Cappuccino

Składniki:

4 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa cappuccino:

1 kostka miękkiej margaryny lub masła
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
0,5 szklanki cukru4 żółtka
5-7 łyżek cappuccino


Masa śmietanowa:

600 ml śmietany 30 %
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody

Ponadto:

0,2 szklanki kawy espresso
3 łyżki koniaku
kakao lub starta czekolada


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.

masa cappuccino

Gotujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem, w pozostałym mleku łączymy mąkę, żółtka oraz cappuccino , wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy aby nie powstały grudki chwilę gotując, studzimy. Margarynę ucieramy do białości dodając partiami budyń. Ucieramy puszysty krem.

masa śmietanowa

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ucieramy delikatnie masę.

Biszkopt nasączmy kawą wymieszaną z koniakiem, na biszkopt wykładamy masę cappuccino, kładziemy następnie masę śmietanową. Całość posypujemy kakaem lu startą czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation