Kuchnia

Konkret

Najzdrowsza pizza świata
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Czas całkowity: 50 minut

Składniki:

¾ szklanki wody
¼ szklanki nasion chia
2 łyżki nasion dyni
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego
3 łyżki kiełków gryki lub namoczonej przez 30 minut w wodzie kaszy gryczanej niepalonej
½ łyżeczki soli różowej himalajskiej
sos pomidorowy
100 g białego chudego twarogu
garść szpinaku
słodka, wędzona papryka
Przygotowanie:

Nasiona chia i babkę płesznik zalać wodą i odstawić na bok.
Posiekać pestki dyni i nasiona słonecznika. Wraz z kiełkami gryki dodać do miski z chia.
Doprawić całość solą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koło grubości 1 cm.
Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąc go i rozsmarować na górze sos pomidorowy.
Pizzę oprószyć serem, słodką wędzoną papryką i szpinakiem. Ponownie włożyć całość do piekarnika na 10 – 15 minut.
Podawać skropione oliwą i oprószone świeżo zmielona sola i pieprzem.
UWAGA!

Zamiast kiełków gryki można również użyć mąki gryczanej lub owsianej, orkiszowej, pszennej razowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation