Kuchnia

sałatki, surówki

SAŁATKA GRZYBOWA POLANA

Składniki:

puszka groszku
puszka fasoli
3-4 ziemniaki
2 marchewki
pojedyncza pierś kurczaka
4-5 ogórków kiszonych
słoik pieczarek marynowanych
szczypiorek
łyżka przyprawy gyros
majonez
sól pieprz,
ząbek czosnku
2 łyżki oleju

Groszek, fasolę i pieczarki odsączyć na durszlaku, każde osobno. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach w osolonej wodzie al dente. Wystudzić i pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą i czosnkiem, usmażyć na oleju. Ogórki pokroić w kosteczki, szczypiorek posiekać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyścielić folią spożywczą. Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami w górę. Posypać szczypiorkiem. Na to ułożyć marchewkę i posmarować majonezem. Następnie układać kolejno: kurczaka,ogórki, ziemniaki, fasolę, majonez, groszek. Owinąć folią i wstawić do lodówki. Przed podaniem zdjąć folię, tortownicę nakryć talerzem i odwrócić do góry dnem. Zdjąć blaszkę i delikatnie usunąć folię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation