Kuchnia

Mięsa

Kurczak na ryżu
2 szklanki suchego ryżu rozsypać w blaszce lub w naczyniu żaroodpornym
2-3 cebule w zależności od wielkości pokroić w "piórka" i wyłożyć na ryż
następnie układamy skrzydełka lub pałeczki
całość zalewany zalewą i wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz, pieczemy w tem ok 200 st.C.

mięsko z kurczaka obsypujemy przyprawami-pieprzem, solą, czosnkiem granulowanym, papryką czerwoną, wegetą....
dodajemy do tego ok 3 łyżek oleju i odstawiamy na min 2 godz. do lodówki

zalewa:
6 szklanek wody
6 łyżek ketchupu
1/2 kostki smalcu
2 łyżki cukru
3 ząbki czosnku-wycisnąć
1-2 łyżki koncentratu pom.
przyprawy :
sól, pieprz, papryka czerwona, wegeta, można dodać bazylię, oregano, ...

całość zagotować, zalać ryż i piec w piekarniku.
Jeżeli zostanie troszkę zalewy to w trakcie pieczenia dolewamy pozostałą zalewę.obiadokolacja :) - Garnek.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation