Kuchnia

przekaski i salatki

Tag: wytrawne naleśniki
Składniki:

ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
ok. 1 i 3/4 szklanki mąki

farsz:

300 g pora
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sól, świeżo mielony czarny pieprz

ponadto:

opakowanie szynki parmeńskiej (80 g)
świeżo starty pamezan


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut.

Na patelni teflonowej smażyć naleśniki (przed wylaniem pierwszej porcji patelnię posmarować ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju).

Ciemną częśc pora odciąć. Pozostałą część pokroić w dosyć cienkie krążki. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wrzucić pora. Smażyć chwilę na sporym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić ok. 8 minut. Por powinien ładnie się zeszklić ale nie zbrązowieć. Pod koniec smażenia posolić i doprawić pieprzem ( soli dodawajcie bardzo ostrożnie, będą jeszcze słone dodatki).

Na każdym naleśniku rozsmarować 1-2 łyżki duszonych porów. Dodać porwany na kawałki plaster szynki i kilka sporych wiórków parmezanu. obficie oprószyc świeżo mielonym pieprzem. Naleśniki zwinąć.

Przed podaniem krótko zapiec w piekarniku.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation