Kuchnia

Kuchnia

Roladki z kurczaka z papryką i mozzarellą - Magazyn Kuchenny

Roladki z kurczaka z pieczoną papryką i mozzarellą

4 porcje

4 piersi z kurczaka (po ok. 130 g każda)
2 łyżeczki oliwy + więcej do smażenia
sól i pieprz
2 łyżki świeżych listków oregano, drobno posiekanych
2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
16-20 plasterków boczku wędzonego, jak najcieńszych
100 g mozzarelli, pokrojonej w słupki
2 duże papryki, żółta i czerwona, upieczone, obrane ze skórki, pokrojone w paski
dodatkowo: sznurek kuchenny

Piersi umieść pomiędzy dwoma kawałkami folii i rozbij na grubość około 1/2 cm, starając się przy tym nadać im kształt zbliżony do prostokątu.

Ułóż, jeden przy drugim, 4-5 plasterków boczku. Plasterki powinny lekko na siebie zachodzić i tworzyć powierzchnię nieco wiekszą od rozklepanych piersi kurczaka. W poprzek plasterków połóż pierś, posmaruj ją lekko oliwą, posyp solą i pieprzem oraz ziołami i czosnkiem. Wzdłuż dłuższego boku, w odległości około 2 cm od brzegu, rozłóż paski pieczonej papryki oraz mozzarellę. Zwiń ciasno, również wzdłuż dłuższego boku, w roladkę. Obwiąż sznurkiem kuchennym. Powtórz z trzema pozostałymi filetami z kurczaka. Roladki obsmaż ze wszystkich stron na rumiano na rozgrzanej oliwie.

Zrumienione roladki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200˚C na około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika, poczekaj około 5 minut zanim zdejmiesz sznurek i pokroisz je na grube plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation