Kuchnia

Kuchnia

Sałatka z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

1/3 szklanki soku z limonki
6 łyżek oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu Worcestershire (lub sojowego)
1 1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 1/2 łyżki listków kolendry
3/4 łyżeczki pieprzu
łyżeczka soli
2-3 piersi kurczaka, przekrojonych na pół
2 duże papryki
2 małe (lub 1 duża) główki sałaty rzymskiej
Na sos:

1/4 szklanki soku z limonki
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki papryki chipotle (lub innej, wędzonej papryki)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy 1/3 szklanki soku z limonki, 4 łyżki oleju, rozdrobniony czosnek, sos Worcestershire, brązowy cukier, jalapeno, kolendrę, sól i pieprz. 1/3 szklanki marynaty odlewamy, w pozostałej zanurzamy kurczaka, przykrywamy folią i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Resztą marynaty smarujemy plastry cebuli, paski papryki i połówki główek sałaty.

Rozgrzewamy grill ogrodowy lub dużą patelnię grillową. Układamy na niej kurczaka. Smażymy pierś po 3-4 minuty z każdej strony. Możemy użyć kuchennego termometru, by sprawdzić stopień wysmażenia kurczaka: jest gotowy, kiedy jego temperatura w środku wynosi przynajmniej 70 stopni. Cebulę i paprykę grillujemy przez około 10 minut, by zmiękły i lekko zbrązowiały. Na koniec układamy na grillu połówki główek sałaty – będą gotowe po dwóch minutach.

Przygotowujemy sos: w miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Kurczaka i warzywa kroimy niedbale na kawałki. Rozkładamy na talerzach i polewamy sosem.

Sałatka doskonale smakuje podana z kukurydzianymi lub pszennymi tortillami lub ze świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation