DIY - zrób to sam

DIY

Kasza jaglana zapiekana w sosie pomidorowym | zdrowy widelec

Sposób przyrządzenia:
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 mały bakłażan
• 1 mała cukinia
• 1/2 papryki czerwonej
• 1/2 papryki żółtej
• 200-250 g ugotowanej kaszy jaglanej
• 2 pomidory
• 250 ml przecieru pomidorowego
• 200 ml bulionu warzywnego
• dwie garści parmezanu lub mozzarelli light
• przyprawy: 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz cayenne

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dużej patelni na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony czosnek.
Dodać pokrojonego w dużą kostkę bakłażana, wymieszać i podsmażać ok. 2 min. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w małą kostkę oraz przyprawy. Smażyć przez ok. 5 minut mieszając.
Dodać przecier pomidorowy, bulion i zagotować. W międzyczasie dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Po zagotowaniu przełożyć składniki do żaroodpornego naczynia z pokrywą, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 30 minut, następnie zdjąć pokrywę, posypać tartym serem i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation