Kuchnia
Potrawy warzywne
tort gołąbkowy
Jeśli chcecie aby poczciwe gołąbki zyskały nowe oblicze to przepis dla Was. Jest o wiele mniej pracochłonny niż one, a smakuje co najmniej tak samo dobrze :)
1 kg łopatki lub karczku wieprzowego (dobrze sprawdzi się również mięso indycze lub z kurczaka)
200 gramów ryżu białego (użyłam ryżu w woreczkach)
3 ząbki czosnku
1 jajo
1/3 łyżeczki czerwonej papryki
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
dodatkowo:
0,5 dużej główki kapusty cukrowej
sól, pieprz do posypania
sos:
1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła extra
1 duża cebula
2 szklanki wody
vegeta, sól, pieprz do smaku
0,5 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Zaczynamy od przygotowania kapusty.
Z kapusty odcinamy głąba, kroimy ją na grubsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy 2 szczypty soli i gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut, odcedzamy.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzamy i schładzamy do temperatury pokojowej.
Mięso mielimy na średnich oczkach. Do masy mięsnej dodajemy ryż, wyrabiamy porządnie dłonią. Potem do mięsa z ryżem dodajemy jajo, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy wszystko dokładnie.
Masę mięsną dzielimy na dwie równe części.
Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu.
Zagotowujemy dwie szklanki wody, dodajemy poszatkowaną cebulę i łyżkę masła, doprawiamy vegetą, gotujemy na malutkim ogniu przez około 5 minut, dodajemy koncentrat lub w sezonie świeże pomidorki, zagotowujemy. W 0,5 szklanki wody dokładnie mieszamy 1 kopiastą łyżkę mąki, mieszając zagotowujemy, następnie przyprawiamy solą (2 szczypty) i pieprzem.
Całość kapusty dzielimy na 3 części (część kapusty, która ma wyścielić dno foremki zwiększyłam o garść).
Tortownicę o średnicy 30 cm smarujemy olejem, na dno układamy pierwszą część kapusty, lekko solimy i posypujemy pieprzem.
UWAGA: Jeśli nie jesteśmy pewni co do szczelności naszej foremki, spód i boki wykładamy folią aluminiową, ładnie uszczelni naczynie.
Na kapustę wykładamy pierwszą część masy mięsnej, wyrównujemy powierzchnię. Następnie na mięso wykładamy drugą część kapusty, znów lekko solimy i pieprzymy.
Po czym przykrywamy drugą częścią mięsa. Na wierzch naszego "tortu" układamy ostatnią część kapusty.
Całość zalewamy lekko przestudzonym sosem pomidorowym (sos ma przykryć zapiekankę), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grzania góra - dół, na środkowym poziomie, bez termoobiegu) pieczemy od 70 min do 1,5 godziny (w zależności od rodzaju kapusty).
MA==