Kuchnia

zupy

Zupa meksykańska


Składniki:
- 1 - 1,25l bulionu warzywnego
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 duża cebula biała
- 1 duża cebula czerwona
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka pomidorów
- 2 duże szczypty słodkiej papryki
- 1 szczypta (lub więcej) ostrej papryki
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
1
Na rozgrzaną oliwę dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażymy około 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, fasolę czerwoną i nieodcedzoną kukurydzę. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Dolewamy bulion warzywny. Całość gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 - 40 minut aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy przecier, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
2
Podajemy z niewielkim kleksem śmietany 18% i startym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation