Ogród
Ogród
Jak smakuje zapach? Czyli kwiaty w kuchni -
- kwiaty urozmaicają domy i ogrody. Ale czy można je jeść? Oczywiście! Stanowią zdrowy i pyszny dodatek w kuchni, wystarczy się tylko do nich przekonać.
Kwiaty na talerzu i w apteczce
Trudno jest się przekonać do kwiatów na talerzu, ale kiedy przezwyciężymy pierwsze obawy, nie pożałujemy. Mnóstwo gatunków kwiatów nadaje się do spożycia. Można dekorować nimi potrawy, stanowią świetne uzupełnienie dla sałatek lub zamiennik warzyw. Mogą też być elementem zdrowej diety.
Jadalne kwiaty pojawiają się wczesną wiosną, a zbierać można je aż do sierpnia. Istnieją gatunki, które są powszechnie dostępne oraz takie, które trudniej jest znaleźć. W sklepach ze zdrową żywnością można natrafić na niektóre z nich. Nie zapominajmy też, że są i takie kwiaty, które powszechnie wykorzystujemy w naszych kuchniach – przecież kalafior czy brokuł to też kwiaty.
Nie jemy tych kwiatów!
Oczywiście należy uważać, jakie rośliny zapraszamy do kuchni. Najlepiej jest kupować kwiaty w sprawdzonych miejscach lub uprawiać je na własną rękę. Kwiaty nie powinny być pryskane i sztucznie nawożone, mogą bowiem zaszkodzić naszemu zdrowiu. Mnóstwo nadających się jedzenia kwiatów rośnie na łąkach. Należy jednak pamiętać, by zbierać je z dala od ruchliwych dróg.
Istnieje też mnóstwo roślin, których kwiaty są trujące. Unikamy przede wszystkim chryzantem, azalii, różaneczników, oleandrów i hortensji. Alergicy oraz astmatycy nie powinni spożywać kwiatów. Znajomość odpowiednich gatunków i ostrożność pomogą jednak w uniknięciu takich problemów.
Popularne kwiaty jadalne, zdrowe i smaczne:
Bratek ogrodowy – łatwy w uprawie. Smak płatków jest łagodny i słodki, idealnie nadający się do sałatek, ciast, deserów oraz potraw z makaronu. Zawiera mnóstwo witaminy C i mikroelementów. Skuteczny w leczeniu nadciśnienia, chorób oczu i zakażeniu dróg moczowych.
Stokrotka – obfita jest w beta-karoten, cukry, witaminę C i sole mineralne. Jadalne są wszystkie części rośliny, a im młodsza, tym smaczniejsza. Z kwiatów można zrobić syrop, który pomaga przy przeziębieniu.
Fiołek wonny – jadalne są młode liście zbierane na przełomie marca i kwietnia oraz kwiaty, które można spożywać na surowo. Świetnie pasują do potraw z ryżu. Kandyzowane kwiaty pomagają przy przeziębieniu, a napary z liści przy zapaleniu gardła oraz infekcjach jamy ustnej.
Macierzanka piaskowa – ziele to zbiera się bezpośrednio przed kwitnieniem. Poza walorami smakowymi posiada też właściwości zdrowotne – działa wykrztuśnie, przeciwkaszlowo, rozkurczowo. Można zrobić z niej napar lub płukankę.
Nasturcja – łatwa w uprawie, jadalne są kwiaty i liście, które mają intensywny, ostry smak. Roślina ta zawiera błonnik, działa bakteriobójczo przy zakażeniu dróg moczowych i oddechowych.
Lilak pospolity – w Polsce często mylony z bzem. Kwiaty mogą być dodatkiem do sałatek. Suszone i połączone z kwiatem lipy są skuteczne w leczeniu przeziębienia. Napar z lilaka można natomiast pić w przypadku nadciśnienia oraz występowania ostrych biegunek.
MA==