Kuchnia

Babki i ciasta ucierane

Babka pietruszkowa


Pietruszka nadaje ciastu niezwykłego posmaku.

Może spróbujecie ?



ciasto z pietruszki



Składniki:

300 g obranej pietruszki
3 jajka
200 g cukru
230 g mąki pszennej
120 ml oleju
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki imbiru w proszku


Na lukier cytrynowy:

3 łyżki cukru pudru
około 1 łyżka soku z cytryny





Wykonanie:

Obrane korzenie pietruszki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jaja lekko ubić z cukrem.
Do podbitych jaj dodać startą pietruszkę i olej – zmiksować.
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i imbirem – przesiać.
Przesianą mąkę dodać do zmiksowanych składników. Całość dokładnie wymieszać.


Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wlać ciasto.

Piec w 180 stopniach C przez 50 minut.

Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotować lukier cytrynowy. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i dobrze utrzeć mikserem lub łyżką.
Lukrem polać ciasto pietruszkowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation