Kuchnia

Coś na obiad

Tagliatelle z grzybami - składniki:

Ciasto: 100 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Sos grzybowy: 150 g miksu grzybów krojonych (borowik
podgrzybek
kurka)
1-3 ząbki czosnku
50 ml białego wytrawnego wina
50 ml śmietanki 30-proc. 50 g sera parmigiano reggiano lub grana padano
50 g świeżego masła
natka pietruszki

Tagliatelle z grzybami - sposób przygotowania: Przygotuj makaron: wszystkie składniki wyrób, zawiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienkie płaty, które potnij w 5-mm długie paski i wysusz. Na trzy osoby potrzebujesz ciasta z blisko 200 g mąki. Makaron ugotuj al dente. Przygotuj sos: Na połowie masła podsmaż posiekane ząbki czosnku, dodaj grzyby. Kiedy grzyby zaczną się smażyć, wlej wino i odparuj alkohol. Dolej śmietankę i lekko zredukuj sos (odparuj nadmiar płynu). Do sosu dodaj ugotowany makaron. Połącz makaron z sosem, dodaj resztę masła (dzięki temu sos gęstnieje i staje się kremowy). Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i od razu podawaj, posypując danie startym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation