Kuchnia

Coś na obiad

Pulpety w Sosie Pomidorowym

Składniki na ok 30 pulpecików:
0,5kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 jajko
1/2 szkl bułki tartej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
ziołowa sól morska do smaku
1 łyżka ziół prowansalskich
kilka kropel tabasco
płatki chilli do smaku

Mięso połącz z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami, tak aby masa była jednolita. Uformuj z niej pulpeciki. Gotowe kuleczki wykładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony przez kilka minut, tak aby powstała apetyczna i chrupiąca skorupka. Następnie Pulpeciki przełóż do natłuszczonej ceramicznej formy.
Składniki na sos pomidorowy:
6-8 dużych pomidorów
1 cebula
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka oregano
czarny pieprz do smaku
kilka kropel tabasco

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory wyłóż na patelnię wraz z drobno posiekaną cebulą. Podgrzewaj do czasu, aż pomidory puszczą sok i stworzy się gęsta masa. Wtedy dodaj pozostałe przyprawy, podgrzej jeszcze trochę i gotową masą polej ułożone w formie pulpeciki. Piecz w 180C przez ok 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation