sernik z brownie
Wypieki z Pasją
Składniki:
na brownie:
100g czekolady
75g masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1/3 szklanki mąki
na masę serową:
500g sera twarogowego (z wiaderka)
250g mascarpone
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki śmietanki
100g czekoladowych groszków
na spód:
100g herbatników czekoladowych (lub dodatkowo 1 łyżka kakao)
30g masła
Wykonanie:
Spód: Herbatniki zmielić, dodać rozpuszczone masło, wymieszać dokładnie. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 18-20cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Podpiec 10 minut w temperaturze 180oC.
Brownie: czekoladę i masło rozpuścić w garnuszku (nie doprowadzać do wrzenia, tylko podgrzać). Odstawić na parę chwil do przestudzenia, a następnie dodać ekstrakt i jajka, jedno po drugim. Na koniec wmieszać mąkę. Ciasto na podpieczony spód. Piec około 10 minut w temperaturze 180oC. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić do przestudzenia. Zimne brownie pokroić w kostkę.
Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem. Powoli dodawać mascarpone i ser, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Na koniec dodać ekstrakt i śmietankę. Wymieszać. Do masy serowej wmieszać delikatnie pokrojone w kostkę brownie i czekoladowe kropelki. Ciasto przelać do formy o średnicy 18-20cm. Piec około 50 minut w temperaturze 160oC, wstawiając na dno piekarnika foremkę lub inne naczynie żaroodporne, z wrzącą wodą. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki. Sernik jest upieczony kiedy krawędzie są ścięte, a środek 'trzęsący'.
Najlepiej upiec dzień wcześniej.
http://wypiekizpasja.blox.pl/html