Kuchnia

Kulinaria

Śledzie w sosie tatarskim

Składniki:

- 40 dkg filetów śledzia
- dwie łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- trzy, cztery łyżki majonezu
- dwa duże ogórki konserwowe
- mała cebula
- kilka grzybków marynowanych w occie
- płaska łyżeczka cukru
- biały pieprz, sól do smaku

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę, dwie (wymienić w trakcie wodę) sprawdzić, czy straciły intensywny smak soli, jeśli nie, zmienić ponownie wodę i pomoczyć jeszcze trochę. Pokroić rybę na trzycentymetrowe kawałki. Ogórki, cebulę, grzybki pokroić w kostkę, dodać majonez, śmietanę, przyprawy. Sos wyłożyć na pokrojone śledzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation