Design

Design

Ciasto Wiśniowiec


Składniki:
Biszkopty:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
200g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
70g zmielonych orzechów włoskich
Do nasączenia:
150ml ostygniętej kawy
2 łyżeczki cukru
Masa wiśniowa:
500g mrożonych, wypestkowanych wiśni
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
2 galaretki wiśniowe + 1 szklanka gorącej wody
Krem cytrynowy:
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
100g cukru
30g mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
100ml likieru cytrynowego
Wierzch:
1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
500ml gorącej wody

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier z wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na jedną przesiać kakao, wymieszać, a do drugiej dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać (patrz FILM).

5. Każde ciasto przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa wiśniowa:
6. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż wiśnie puszczą sok. Dodać 1/2 szklanki wody i wiśnie zagotować. Następnie zdjąć z ognia.
7. Dwie galaretki zalać szklanką gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści (żeby łatwiej rozpuścić galaretkę, można dolać trochę gorącego soku z wiśni, patrz FILM).
Rozpuszczoną galaretkę dodać do wiśni, wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem cytrynowy:
8. Sok cytrynowy dopełnić wodą do 130ml. Dodać cukier i zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Dodać ją do soku cytrynowego i mieszając, ugotować gęsty kisiel. Zdjąć z ognia. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Kisiel zakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić go do lodówki na około 1 godzinę.

9. Biszkopty wyjąć z blaszek i ostrożnie ściągnąć papier do pieczenia. Jeden papier włożyć z powrotem do blaszki razem z biszkoptem orzechowym. Kawę wymieszać z cukrem i połową nasączyć biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć lekko tężejące wiśnie (patrz FILM). Nakryć ciemnym biszkoptem i lekko docisnąć. Ciemny biszkopt nasączyć pozostałą kawą.

10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fix-em. Ciągle ucierając mikserem, wlewać powoli likier (patrz FILM). Następnie do śmietanki dodać schłodzony kisiel i dokładnie wymieszać na jednolity krem.

11. Krem cytrynowy wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać, ciasto wstawić do lodówki.

12. Galaretkę agrestową rozpuścić z 500ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

13. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc.

14. Dobrze schłodzone ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką podawać pokrojone na spore prostokąty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation