Święta i uroczystości

Party time

*** BEZ PIECZENIA ***

Czekoladowe trufle w owocowym pudrze

Składniki na 10 dużych pralinek:

150 g gorzkiej czekolady 70%
50 g mlecznej czekolady
100 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
1 łyżka wódki lub likieru owocowego
cukier puder z liofilizowanych owoców: truskawek i malin
Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać likier, zmiksować. Partiami dodawać roztopioną czekoladę, cały czas miksując, do połączenia.

Powstałą masę czekoladową schłodzić w lodówce do momentu, aż będzie na tyle gęsta i twarda, że bedzie z niej można formować trufle.

Cukier puder z liofilizowanych owoców:

3 łyżki liofilizowanych owoców - truskawek i malin
4 łyżki cukru pudru
Truskawki i maliny włożyć do młynka, zmielić do momentu uzyskania pudru. Dodać cukier puder, wymieszać, krótko zmielić.

Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki. Nabierać łyżką, formować trufle. Odłożyć do lodówki do schłodzenia. Obtaczać w owocowym cukrze pudrze.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation