Kuchnia

Słodkości

Orzechowa babka z czekoladą | Arabeska

Składniki:
- 200 g orzechów laskowych
- 250 g margaryny (lub masła)
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jaja
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu rumowego
- 100 g gorzkiej czekolady
Orzechy uprażyć. Połowę zmielić (100 g), a resztę posiekać.

Pozostałe składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku, ubijając na wysokich obrotach. Zmniejszyć prędkość i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Następnie dodać drobno posiekaną czekoladę, aromat rumowy i siekane orzechy, dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy z kominkiem (o średnicy 22-26 cm). Piec w temp. 170 st.C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w formie na 10 minut, po czym wyjąć do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation