Kuchnia

kuchnia

Krem czekoladowy

Składniki:

250 g ciemnej czekolady
200 ml wody
200 + 100 ml słodkiej śmietanki 30 %
80 g masła
80 g cukru*

* ja użyłam cukru ze startymi fasolkami tonki – przepis tutaj: http://stylowi.pl/13009077. Do kremu można dodać również / lub w zamian: wanilię, przyprawę do piernika, kieliszek ulubionego likieru, whisky, rumu czy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.

Przygotowanie:

Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka z grubym dnem wraz z wodą i 200 ml śmietanki. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw, aby sobie spokojnie pyrkało przez 10 minut. Następnie zdejmij z ognia.
Przygotuj karmel: cukier wymieszaj z 2 łyżkami wody, gotuj w rondelku do momentu, aż zgęstnieje i nabierze złocistego koloru.
Połącz karmel z czekoladą. Jeśli karmel stwardnieje, możesz ponownie lekko podgrzać całość.
Dodaj do kremu pozostałe 100 ml śmietanki oraz masło. Wymieszaj, aż powstanie jednolity gładki krem.
Krem przyjmuje odpowiednią konsystencję po schłodzeniu w lodówce. W temperaturze pokojowej jest rzadszy. Możesz go wtedy podawać w jako gęstą polewę do lodów, deserów, ciasteczek, itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation