Kuchnia

o kuchnia

Mazurek z kajmakiem i orzechami pekan

Kruchy spód do mazurka: (użyłam blaszki 31x21cm)

150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
50g cukru
150g zimnego masła
1 jajko


Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Rozetrzeć palcami masło z mąką i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godzinę do lodówki. 1/3 ciasta odkroić i odłożyć. Resztę rozwałkować na wielkość blaszki, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z odłożonego ciasta uformować wałeczki, ułożyć je na brzegach ciasta, tworząc rant. Z pozostałych wałeczków ułożyć kratkę na całym mazurku. Wałeczki można ponakłuwać widelcem lub inaczej ozdobić. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 30-35 minut. Wystudzić.

Masa kajmakowa:

puszka mleka skondensowanego słodzonego ( 397g)
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki masła
1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)
100g gorzkiej czekolady

Ponadto:

żurawina z gruszką (ja użyłam takiej klik) lub powidła śliwkowe



Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w garnku z grubym dnem. Gotować przez 10 minut na bardzo małym ogniu, uważając, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy masa zgęstnieje dodać czekoladę i mieszać do momentu aż się rozpuści. Garnek odstawić i pozwolić,żeby masa wystygła.

Na wystudzone ciasto, w kwadraciki nakładamy odrobinę żurawiny lub powideł a następnie na to nakładamy masę kajmakową. Każdy kwadrat dekorujemy orzechem pekanowym lub włoskim
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation