Kuchnia

PALEO

Gołąbki z dzika z włoskiej kapusty z sosem pomidorowym
Czas wykonania:
2 godziny
Składniki na 8 gołąbków (4 porcje):
• 1.2 kg łopatki z dzika lub mięso gulaszowego
• 4 cebule
• ½ główki czosnku
• 100g białej kaszy gryczanej
• 1 główka włoskiej kapusty
• 1 słoiczek 200g koncentratu pomidorowego
• 4 łyżki masła klarowanego lub smalcu
• 1 litr rosołu/bulionu
• ½ łyżeczki kminku
• sól, pieprz
Wykonanie:
Gołąbki:
• kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą
• gotujemy 10 minut i odcedzamy na sicie
• bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła)
• wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało
• wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień aż się zagotuje
• kapustę kładziemy na desce i wycinamy nożem głąb
• kapustę wkładamy do gotującej wody, zmniejszamy ogień, parzymy 10 min.
• po kolei wyjmujemy pojedyncze oddzielone liście z kapusty i odkładamy na jakąś miskę
• mięso mielimy na standardowym sitku w maszynce do mięsa
• 2 cebule i pół główki czosnku, obieramy i kroimy w kostkę
• rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 minuty
• przekładamy do czystej miski i dodajemy mięso mielone
• dodajemy ugotowaną kaszę
• lekko solimy i pieprzymy
• wyrabiamy masę mieloną rękami aż się dobrze wszystko połączy, czyli jakieś 2 minuty trzeba wyrabiać
• w rękach wyrabiamy 8 równych wałków z mięsa
• włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 stopni
• bierzemy sparzony liść kapusty, lekko tłuczkiem do mięsa rozbijamy okolice zgrubienia liścia
• na środku liścia nakładamy mięso i zawijamy w roladę (najpierw boki liścia do środka, a potem zwijamy jak dywan)
• zawinięte gołąbki układamy na blaszce, lub naczyniu żaroodpornym
• zalewamy rosołem/bulionem
• wkładamy do piekarnika na godzinę (po pół godzinie otwieramy piekarnik, wysuwamy naczynie z gołąbkami i obracamy je na druga stronę)
• wyjmujemy gołąbki z piekarnika
Sos:
• 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę
• w garnku rozgrzewamy dwie łyżki tłuszczu
• wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 minuty
• dodajemy koncentrat pomidorowy
• zasmażamy 2 minuty
• dolewamy płyn jaki jest w naczyniu z gołąbkami
• zagotowujemy
• miksujemy blenderem
• jeśli jest za rzadki sos, dorzucamy ugotowanego ziemniaka i miksujemy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation