Kuchnia

mniam! fit

Zdrowe czipsy z jarmużu i buraka

Składniki do przygotowania czipsów z jarmużu:

pęczek jarmużu
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:

Myjemy jarmuż i osuszamy go. Pozbywamy się grubych łodyg [dokładnie wykrawamy je nożem, tak by zostały tylko miękkie części liści] a część liściastą rwiemy na kawałki o średnicy ok. 3 cm. Liście wkładamy do miski i dokładnie nacieramy olejem rzepakowym, i opruszamy solą i pieprzem. Umieszczamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 4 do 5 minut.

Składniki do przygotowania czipsów z buraka:

2 buraki
3 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
odrobina czosnku [może być suszony]
bazylia
Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Ja do krojenia użyłam krajalnicy nastawionej na 1 mm plastry. Możecie jednak użyć także mandoliny lub klasycznego, dużego noża kucharza. Dokładnie zraszamy pocięte buraki olejem rzepakowym, opruszamy solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią. Umieszczamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż do chrupkości. Buraki powinny zmienić kolor z nasyconego buraczanego na buraczano-brązowy, lekko przygaszony. Należy jednak pilnować, aby nie wchodził on w klasyczny brąz, bo to świadczyłoby już o ich nadmiernym przypieczeniu.

Po 10 minutach warto obrócić buraczane talarki na drugą stronę, jesli nie udało Wam się ich zbyt cienko pokroić. Moje 1 mm nie wymagały obracania. Im talarki grubsze, tym mogą on potrzebować odrobinę więcej czasu na to, aby zmienić się w czipsy :-)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation