DIY - zrób to sam

DIY

Pasztet z pieczonych buraków

Pasztet z pieczonych buraków
keksówka o dł. 26 cm.

składniki:
- 350 g surowych buraków- ok 4 większe
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru- tyle, co czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 duże jajka lub 3 mniejsze
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- garść pestek z dyni

Piekarnik nastawić na 190 stopni- grzanie góra-dół.
Buraki owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku ok godziny lub do czasu, kiedy będą miękkie. Następnie wyjąć i ostudzić, po czym obrać.
Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę, Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, następnie dodać imbir oraz czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Ostudzone buraki zblendować, dodać odsączoną fasolę i ponownie zblendować. Do masy dodać wszystkie pozostałe składniki,(oprócz pestek z dyni), przyprawić solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej masę, dobrze ugnieść i na wierzch wysypać pestki z dyni, które również należy mocniej wcisnąć w masę. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut aż patyczek wbity w środek pasztetu wyjdzie suchy.
Po upieczeniu pasztet ostudzić i koniecznie wstawić na całą noc do lodówki, aby stężał. Po tym czasie można go ostrożnie wyjąć i kroić- bardzo ostrym nożem- pasztet jest delikatny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation