Kuchnia

studenckie obiadki

Kanapki z serem twarogowym, pesto i pomidorkami
2 plastry sera twarogowego półtłustego
6 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka pesto bazyliowego
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
2 kromki chleba razowego żytniego
Pieprz czarny świeżo mielony

Ser twarogowy połączyć z jogurtem naturalnym. Chleb posmarować przygotowaną pastą i zielonym pesto. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Ułożyć na kanapkach. Całość oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Koktajl z mango i bananem na mleku migdałowym
1 szklanka mleka migdałowego
½ średniego banana
¼ średniego mango
1 łyżka otrębów żytnich
½ łyżeczki cynamonu

Do szklanko wsypać otręby, zalać mlekiem i odstawić na 15 minut. Mango i banana obrać i pokroić. Mleko z otrębami i owoce dokładnie zmiksować. Gotowy koktajl posypać cynamonem.

Kurczak z ryżem brązowym, brokułami i parmezanem
1 średni filet z kurczaka (150g)
½ średniego brokuła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka startego parmezanu
½ ząbka czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
3 łyżki ryżu brązowego (45g)

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i doprawić przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie tak, żeby był lekko twardy. Po ugotowaniu dodać do mięsa i dusić przez kilka minut na małym ogniu. Brokuły ugotować na półtwardo. Po ugotowaniu przenieść na patelnię do mięsa i warzyw, dodać starty parmezan, podlać wodą i dusić jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Cytrusowy smoothie z marchewką i imbirem
½ średniego grejpfruta czerwonego
½ średniej pomarańczy
2 średnie marchewki
mały kawałek świeżego imbiru

Owoce i warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Razem z imbirem zmiksować na jednolitą masę.

Sałatka z fasolki szparagowej z pomidorkami koktajlowymi
1 porcja fasolki szparagowej (200g)
8 pomidorków koktajlowych
¼ średniej cebuli czerwonej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki musztardy
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Fasolkę szparagową umyć, obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, cebulę posiekać w na piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ugotowaną fasolkę szparagową, pomidorki i wymieszać. Oliwę z oliwek połączyć z musztardą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowe danie polać przygotowanym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Niedziela
Owsianka z jabłkiem i daktylami
4 łyżki płatków owsianych
1 szklanka mleka 2% tł./mleka roślinnego
1 małe jabłko
3 suszone daktyle
Cynamon

Płatki owsiane ugotować na mleku. Dodać starte jabłko, drobno posiekane daktyle i cynamon.

Kanapka z serem twarogowym, szczypiorkiem i oliwkami
1 plaster sera twarogowego półtłustego
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
2 czarne oliwki
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1 kromka chleba razowego

Ser twarogowy rozdrobnić i wymieszać z jogurtem naturalnym. Szczypiorek umyć i posiekać, oliwki pokroić w plasterki. Kromkę chleba posmarować twarożkiem, położyć plasterki oliwek i posypać szczypiorkiem.

HYPERLINK "http://www.setpoint.pl/…/paprykowa-zapiekanka-w-cukinii-z-k…" Zapiekanka w cukinii z kaszą gryczaną
1 mała cukinia
1 średni pomidor
1 mała papryka czerwona
3 łyżki kaszy gryczanej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska, rozmaryn

Zetnij wierzchni plaster z cukinii. Skrop olejem, posyp solą i rozmarynem. Ostaw na 15 minut. Wydrąż w środku. Pokrój paprykę i pomidora w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Wymieszaj kaszę z warzywami, włóż do środka wydrążonej cukinii. Skrop oliwą i posyp rozmarynem. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 minut.

Sok warzywny z burakiem i natką pietruszki
1 średnie jabłko
½ średniego buraka czerwonego
1 średnia marchewka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Ze wszystkich składników wycisnąć sok w sokowirówce. Dodać sok z cytryny. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ziołami
2 garście mieszanki sałat z roszponką
½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
5 pomidorów koktajlowych
1 ½ jajka ugotowanego na twardo
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
świeżo zmielony ziołowy pieprz

Na talerzu układamy sałatę, pomidorki, odsączonego tuńczyka i pokrojone na ósemki jajko. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii. Skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation